Älä heitä vanhaa leipää pois! Voit käyttää sitä puutarhassa

Kotitekoiset lannoitteet siitä, mitä meillä on käsillä, toimivat puutarhassa parhaiten. Varsinkin silloin, kun haluamme kasvattaa luomuvihanneksia tai -hedelmiä. On käynyt ilmi, että vanhan leivän sisältämät mineraalit voivat vaikuttaa suotuisasti kasvien kasvuun. Jos kaapissasi on siis kuivaa leipää, älä heitä sitä pois, vaan käytä sitä luonnollisena lannoitteena.

Puutarha on paikka, joka ei ole vain silmää miellyttävä, vaan siinä voi myös kasvattaa omaa kasvimaata. Kun odotamme vihannesten tai hedelmien kypsymistä, emme useinkaan halua käyttää kemiallisia seoksia niiden suojaamiseen tai kasvattamiseen.

Paljon parempi ratkaisu on käyttää sitä, mitä keittiössä on. Jos käytät vanhaa leipää, yllätyt siitä, miten nopeasti kasvit kasvavat.

Älä heitä vanhaa leipää pois, vaan tee siitä lannoitetta

Näyttää siltä, että tehokkaan lannoitteen valmistaminen käsillä olevasta tavarasta on tarpeeksi vaikeaa. Mutta osoittautuu, että se on helpompaa kuin miltä näyttää. Sen valmistamiseen tarvitset neljä viipaletta vanhaa leipää, jotka on jaettava pienempiin paloihin ja laitettava kulhoon.

Kaada valmistetun leivän joukkoon iso lasillinen 400 millilitran vettä ja lisää sitten sokeri seokseen. Astia oasetetaan sivuun muutamaksi tunniksi, sitten siivilöi ja lisää 50 ml lehmänmaitoa. Tuore liuos voidaan kaataa välittömästi puutarhassa olevien vihannesten päälle.

Maitoa ei tarvitse lisätä, mutta silloin on odotettava, että liuos alkaa käydä. Tällöin kannattaa odottaa ainakin pari päivää ennen kuin käytät sitä puutarhassa.

Ruisleivän ominaisuudet

Lannoitteen valmistukseen on parasta käyttää kuivia viipaleita hapanjuurisesta ruisleivästä. Se on arvokkaiden kivennäisaineiden, kuten raudan, magnesiumin, kalsiumin, kaliumin, fosforin, sinkin ja mangaanin lähde. Ksen sisältämät vasiinit edistävät kasvien juurten kehitystä ja lisäävät niiden vastustuskykyä sienitauteja vastaan.

On tärkeää, ettei tällaista lannoitetta valmisteta homeisista ääripäistä. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti kasvattamiisi vihanneksiin. Laadukkaasta leivästä tehtyä liuosta voidaan käyttää taimikasveihin heti, kun ne on siirretty uuteen multaan.

Se on ihanteellinen muun muassa seuraaviin tarkoituksiin tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden viljelyyn. Koska vanhentuneen leivän lannoite reagoi happamasti, sitä ei kannata kaataa sipulien tai perunoiden päälle, sillä se voi vaikuttaa näiden vihannesten makuun.

Ne ryömivät ulos lehtien alta ja aiheuttavat tuhoa. Sen sijaan, että heität ne pois, hajota ne. Etanat pysyvät poissa

Luotettava lannoite kurkuille ja tomaateille. Vain yksi lehti ja et tunnista hedelmää