Huolehdi kirsikkapuistasi, niin ne kukkivat hullun lailla ensi vuonna. Todistetut menetelmät

Kirsikkapuut ovat kaunis lisä mihin tahansa puutarhaan, mutta sinun on osattava karsia ne, jotta ne pysyvät terveinä ja hyvässä kunnossa. Kirsikkapuut tarjoavat värikkäitä syyslehtiä, kauniita kevätkukkia ja maukkaita hedelmiä, ja ne ovat sekä koristeellisia että tuottavia puutarhassa.

Leikkaustapa vaihtelee lajikkeen mukaan ja sen mukaan, kasvatetaanko kirsikkaa avoimena, keskellä olevana pensaana, seinää tai säleikköä vasten viuhkamaisesti tai rivissä vai pelkästään koristetarkoituksiin tarkoitettuna lajikkeena.

Miten kirsikkapuita leikataan – tässä on muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä kaikille.

Kirsikkapuiden karsimisen tavoitteena on avata puun keskusta, jotta auringonvalo ja ilma pääsevät kulkemaan oksien läpi. Mitä enemmän auringonvaloa pääsee puun sisäoksille, sitä enemmän kukkia kukkii ja sitä enemmän hedelmiä syntyy. Kirsikkapuiden vuosittainen karsiminen auttaa säilyttämään terveen tasapainon vanhemman hedelmää tuottavan puun ja nuorempien oksien välillä ja tekee puista tiiviimpiä, mikä helpottaa hedelmien keräämistä.

Varmista, että sinulla on oikeat työkalut. Tämä suojaa kasveja taudeilta

Vähennä tartuntariskiä desinfioimalla työkalut alkoholilla tai laimennetulla valkaisuaineella ennen leikkaamista. Tämä on erittäin tärkeää, jos haluat suojella puita taudeilta. Myös kirsikoiden karsintatyökaluilla on tärkeä merkitys. Seuraavat työkalut toimivat parhaiten: oksasakset pienempien oksien leikkaamiseen, oksasaha paksumpien oksien leikkaamiseen, käsisakset tai oksasakset hyvin pienille oksille.

Milloin kirsikkapuu pitäisi karsia?

Mielipiteet jakautuvat jonkin verran, ja jotkut haluavat karsia kirsikkapuut talvella, toiset keväällä ja toiset kesällä. Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että karsitaan oksat, kun niissä ei ole hedelmiä. Isoisäni kuitenkin karsii mieluummin talvella. Kirsikkapuiden leikkaaminen lopputalvella, kun puu on lepotilassa, ilman lehtiä ja hedelmiä, edistää nopeampaa kasvua. Talvella on myös helpompi nähdä puun rakenne, mikä auttaa määrittämään, mitkä oksat on karsittava.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Näin säästät kirsikat puhkeamiselta. Vain yksi muutos ja hedelmät eivät päädy roskiin

Miten päästä eroon matoista kirsikoista? Tee näin ja kutsumattomat vieraat pääsevät nopeasti karkuun