Mansikoiden leikkaaminen sadonkorjuun jälkeen. Miten tehdä se niin, että ne kantavat ensi vuonna runsaasti hedelmiä?

Mietitkö, mitä tehdä mansikoille sen jälkeen, kun ne ovat lopettaneet hedelmöittymisen? Jos haluat, että ensi vuoden sato on entistäkin menestyksekkäämpi, älä unohda karsia kaikkia pensaita perusteellisesti. Kaksi- ja kolmevuotiaille sadoille tämä yksinkertainen toimenpide tuottaa erinomaisia tuloksia, joten siihen kannattaa käyttää aikaa. Miten mansikat karsitaan sadonkorjuun jälkeen? Mitä tehdä leikatuille lehdille?

Mansikoiden leikkaaminen sadonkorjuun jälkeen

Monet meistä haluavat kasvattaa mansikoita puutarhassa nauttiakseen tuoksuvista, punertavista hedelmistä ja niiden valloittavasta mausta. Valitettavasti niiden kausi on lyhyt. Kun mansikat ovat lopettaneet hedelmöittymisen, meidän on keskityttävä pensaiden asianmukaiseen hoitoon, joka määrittää ensi vuoden sadon. Jos haluamme, että korit ovat ensi kaudella ääriään myöten täynnä mehukkaita hedelmiä, emme saa unohtaa mansikoiden karsimista sadonkorjuun jälkeen eli kaikkien kasvien leikkaamista oikeaan korkeuteen.

Tämä toimenpide on välttämätön 2-3 vuotta vanhoille kasveille. Nuoria mansikoita ei pidä leikata, kun taas vanhemmat (yli 4-vuotiaat) kasvit on pikemminkin poistettava kokonaan, koska ne eivät enää kanna hedelmää. Niiden tilalle kannattaa myöhemmin istuttaa uusia pensaita. Syksyllä toistuvasti hedelmää tuottavia köynnösmansikoita ei myöskään tarvitse leikata. Jos niissä (tai yksivuotisissa pensaissa) havaitaan vaurioita tai värimuutoksia, jotka voivat viitata sairauteen, leikkaa pois vain yksittäiset lehdet, joissa on häiritseviä muutoksia.

Mietitkö, mikä tuo clipping mansikat sadonkorjuun jälkeen? Kasvit karsiminentautien ja tuholaisten leviämisen rajoittamiseksi kohteessa. Näin vähennetään kasvien saastumisriskiä seuraavana vuonna, mikä lisää sadon onnistumisen mahdollisuuksia. Leikkaamalla mansikoita, voimme usein luopua kokonaan kemiallisten ruiskutteiden käytöstä, jolloin saamme turvallisia ja terveitä hedelmiä. Tämä käytäntö on myös erinomainen tilaisuus muokata sänkyä ja nuorentaa mansikoita, jotka kantavat enemmän hedelmiä ensi kaudella.

Miten mansikat karsitaan oikein?

Paras aika mansikoiden leikkaamiseen on 14 päivää viimeisen hedelmän poimimisen jälkeen. Sääolosuhteista riippuen tämä ajoittuu yleensä heinäkuun alkuun. Joten strihanMansikoiden syömistä ei kannata odottaa liian kauan, sillä liian myöhään mansikoita syömällä voi vahingoittaa kukkanuppuja, joita mansikat muodostavat ensi vuonna.

Mitä meidän pitäisi käyttää pensaiden karsimiseen? Puutarhasakset, oksasakset tai tavalliset terävät sakset riittävät. Jotkut puutarhurit käyttävät tähän tarkoitukseen ruohonleikkuria, mutta on olemassa vaara, että jotkut pensaat, esim. jotka kasvavat hieman koholla, vahingossa vahingoittavat niitä. On turvallisempaa käyttää käsityökaluja, joilla saadaan aikaan tarkka leikkaus.

Alla kerrotaan, miten mansikat leikataan oikein:

  • Leikkaa kaikki mansikkapensaat 3-7 cm korkeudelta maanpinnasta;
  • Matalakasvuiset lehtisilmut ja lyhyet nuoret varret on jätettävä kasveihin;
  • Samalla poistetaan mansikan varret tai niin sanotut ”parrat”, jotka heikentävät kasveja;
  • Leikkaa lehdet, varret ja mahdolliset kasvijätteet pois ja haravoi ne varovasti pois sängystä.

Kun mansikat on leikattu, ne voidaan ruiskuttaa luonnollisella sienitautien torjunta-aineella. Itse tehty sipuli- tai valkosipulilahden lannoite toimii hyvin. Suosittelemme, ettei leikattuja mansikanlehtiä kompostoida, sillä ne ovat usein tartuntalähde. Ne on parasta hävittää viherjätteen mukana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Karhunvatukoiden leikkaaminen. Tärkein käsittely keväällä

Leikkaatko mansikoiden lehdet? Se on hyvä alku! Kunhan et tee yhtä virhettä