Miten istuttaa pähkinöitä? Noudata 70/50-sääntöä, niin et joudu odottamaan hedelmiä vuosia.

Kuninkaallista saksanpähkinää istutetaan usein ja mielellään puutarhoihin ja pienviljelmille. Tämä ei johdu ainoastaan sen syötävistä siemenistä, vaan myös siitä, että sen levittäytyvät oksat tarjoavat tervetullutta varjoa kuumana kesänä. Milloin ja miten kuninkaallinen saksanpähkinä istutetaan? Se ei riipu vain ajankohdasta ja sijainnista.

Kuninkaallinen saksanpähkinä tunnetaan parhaiten hedelmistään eli kovaan kuoreen kätketyistä syötävistä siemenistä. Sitä on viljelty satoja vuosia, ja se kasvaa luonnonvaraisena monin paikoin. Tuoreena istutettu pähkinä joutuu odottamaan hedelmien kantamista joskus useita vuosia. Siitä huolimatta sille kannattaa löytää paikka puutarhasta. Pähkinöitä voidaan käyttää monin tavoin, ei vain liköörien valmistukseen.

Milloin saksanpähkinä kannattaa istuttaa? Merkitse kalenteriisi

Avojuurinen saksanpähkinä istutetaan aikaisin keväällä tai syksyn puolivälissä. Jos valitset ensimmäisen vaihtoehdon, muista, että maaperän on oltava jo pakkasvapaa ja helposti kaivettava. Toisessa vaihtoehdossa paras vaihtoehto on lokakuun loppu/marraskuun alku, mutta varo pakkasia. Suojaa sitten taimi kylmältä mahdollisimman nopeasti ja perusteellisesti. Keväällä istutettu saksanpähkinä alkaa kasvaa myöhemmin kuin syksyllä istutettu. Pähkinöitä voi istuttaa ruukkuihin ympäri vuoden, mutta syksy on paras aika. Kannattaa valita vartetut puut, jotka kantavat hedelmiä 3-4 vuoden kuluttua.

VINKKI! Vastaperustetun saksanpähkinäpuun ympärillä oleva maa on muokattava välittömästi. Tee kumpuja maasta, kuoresta ja lehdistä ja peitä ne havupuun oksilla. Voit myös peittää kasvin olkimatoilla tai kuitukankaalla.

Miten pähkinäpuu istutetaan? Muista keskeinen periaate

Aloita pähkinän istutus valmistelemalla kasvupaikka. Poista rikkaruohot perusteellisesti ja kaiva syvälle. Muista, että kasvilla on juuristo ja siksi se on pitkä, paksu ja vahva. Kuopan on siksi oltava syvä. Kasvupaikka on hyvä pitää tuulelta suojassa, hiljaisena ja matalan pohjaveden alla. Pähkinä ei saisi kasvaa muiden puiden ja pensaiden seurassa, sillä se pääsee nopeasti eroon ”kilpailusta”. Maaperän tulisi olla hedelmällistä, humuspitoista ja hieman kosteaa, neutraalin tai lievästi happaman reaktion omaavaa.

  1. Kaivetaan juuripaakkuakin suurempi kuoppa, vaikka 70/50-sääntö (halkaisija 70 cm ja syvyys 50 cm) toimii yleensä.
  2. Levitä pohjalle kompostikerros, jotta muodostuu kumpu.
  3. Aseta avojuurinen saksanpähkinä sen päälle ja levitä juuret niin, että ne jakautuvat tasaisesti.
  4. Ennen kuoppaan asettamista poista saksanpähkinä astiasta, poista ylimääräinen multa ja irrota juuripallo varovasti.
  5. Täytä taimi pystysuoraan kasaamalla multaa tasaisesti. Älä tiivistä tai tallo sitä.
  6. Alustan on oltava väljä. Kastele kasvi ja lisää multaa, jos istutetaan syksyllä. Varo pakkasia, jotka voivat vahingoittaa nuorta puuta.

Miten kasvatat pähkinäpuun pähkinäpuusta? Sinun on oltava kärsivällinen

Voiko saksanpähkinän kylvää saksanpähkinäpuusta? Tuoreiden hedelmien kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Vaikeuksia voi syntyä, jos valitset vanhempia pähkinöitä. Ne eivät saa olla kuivia ja niissä ei saa olla laikkuja tai homeen jälkiä. Ne on parasta haudata noin 7 cm syvyyteen lokakuussa ja peittää koko alue kompostilla ja peittää multaa. Ennen sitä ne riisutaan vihreästä kuorestaan. Loppukeväällä taimien pitäisi nousta esiin ja kasvaa noin 30-50 cm korkeiksi ensimmäisenä vuonna. Nuori saksanpähkinä voidaan istuttaa toiseen paikkaan. Vanhemmat pähkinät, jotka ovat jo noin 6-vuotiaita, eivät välttämättä juurru istutuksen jälkeen. Ensimmäiset hedelmät ilmestyvät tällaiseen puuhun noin 10 vuoden kuluttua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

En koskaan heitä niitä pois. Keväästä syksyyn valmistan ravitsevaa lannoitetta kurkkuille ja paprikoille

Terveellisimmät puut puutarhaan. Istuta ja nauti mausta