Monet ihmiset ajattelevat näin matosienistä, mutta se on myytti. ”Vaarallinen teoria”

Slovakit rakastavat sieniä – syötäväksi ja poimittavaksi. Sienistä on kuitenkin useita myyttejä, jotka ovat periytyneet sukupolvelta toiselle. Tänään kumoamme yhden näistä myyteistä. Voivatko kaikki sienet olla matoja vai vain syötävät sienet? Mitä tapahtuu, kun syömme matosieniä? Sinun ei tarvitse enää ihmetellä.

Sienistä slovakit ovat yhdestä asiasta samaa mieltä: sienet ovat maukkaita ja sienestys on fantastisen hauskaa ja vapaa-ajan toimintaa. Heti kun ensimmäiset yksilöt ilmestyvät (vaikka tiedämme, että useita sienilajeja esiintyy ympäri vuoden), suuntaamme metsään korien, kuminauhojen ja veitsien kanssa varustautuneina. Monilla ihmisillä on kuitenkin vääriä käsityksiä sienistä. Ovatko vain syötävät sienet matoja? No, ei…

Matosieniä. Syövätkö madot vain syötäviä sieniä?

Jokainen sienestäjä tietää, että kun metsässä on kuivaa ja sieniä kuitenkin ilmestyy, on parasta varautua siihen, että suurin osa sadosta päätyy roskiin tai kompostiin. Syynä tähän on sienestäjien hyvin yleinen ongelma, nimittäin madot, jotka päättävät huolehtia sienistä ennen niitä poimimaan päättänyttä henkilöä. Matoiset sienet voivat tehdä erityisesti sieniharrastajat hulluiksi, mutta kaikki eivät tiedä, että madot pitävät kaikista sienistä, ei vain ihmiselle syötävistä. Monet ihmiset uskovat, että rupusienet eivät ole matoja. Tämä on hölynpölyä.

Erittäin vaarallinen on se outo teoria, jonka mukaan jos toukat tai etanat syövät sienen, se on varmasti syötävä meille. Ei välttämättä. Meidän kehomme on nimittäin paljon monimutkaisempi kuin kärpäsentoukkien tai etanoiden, ja myrkylliset aineet vaikuttavat meihin eri tavalla. Vihreä rupikonna, myrkyllisin sieni, on ravintoa pienille metsäeliöille, mutta ei varmasti meille. Sitä ei voi keittää tai valmistaa millään muulla tavalla niin, että voisimme syödä sitä.

Madon kaltaiset sienet. Millä lajilla on vähemmän seuralaisia?

Valitettavasti useimmat koriimme päätyvät sienet voivat olla matomaisia. Sienten tai sienirihmastojen löytäminen ilman kutsumattomia seuralaisia on syytä juhlaan. Hyvin usein kuivat sienet ja haperot ovat matoja. Sama pätee myös haperoihin, jotka ovat yleensä myös matoisia. Jos kuitenkin haluat olla varmempi, ettei sieni ole matoinen, valitse kantarelleja. Kantarellit ovat maukkaita, kiinteitä ja matoja käy niihin todella harvoin. Kuten kantarelleja – madotkin välttelevät kantarelleja ja kantarelleja.

Matoisia sieniä? Kyllä, mutta ei aina

Kaupasta ostetut sienet ovat aina täydellisiä poikkileikkaukseltaan. – ilman matojen kaivamia pieniä tunneleita. Niittysienien kanssa on toisin. Usein ne eivät ole matoja, mutta joskus ei-toivottuja seuralaisia on mukana. Sama pätee osterisieniin, jotka eivät koskaan ole kaupoissa matoisia, mutta kun niitä löytää metsästä, ne voivat valitettavasti olla. Muista kuitenkin, että matosienien syöminen ei lisää terveyttäsi ja kauneuttasi, eikä sitä todellakaan suositella. Tieto siitä, että tarjoat perheellesi matosienistä valmistettua kastiketta, saa sinut todennäköisesti voimaan pahoin, ja hekin saattavat tuntea olonsa huonoksi syötyään sitä.

Sieniä metsässä? Parempi puutarhassa. Voit kasvattaa näitä sieniä turvallisesti kotona. Ja sitten nauttia niistä

Milloin mennä sienestämään? Yksi sadepäivä ei riitä. Sienestäjät suosittelevat