Tomaatti, älä murru! Miksi näin tapahtuu? Kaikki johtuu yhdestä virheestä, jonka teemme jatkuvasti

Kauniit ja pulleat tomaatit ilahduttavat jokaisen puutarhurin silmää. Vietämme useita kuukausia niiden hoitamiseen, jotta voimme poimia ja syödä niitä kauden aikana. Katselemme, kun ensimmäiset vihreät pallot ilmestyvät, kasvavat ja muuttuvat punaisiksi, kunnes ne puhkeavat. Miksi tomaatit puhkeavat? Miten siihen suhtaudutaan?

Puhjenneen tomaatin näkeminen repii monen kotipuutarhurin sydämen. Kaikki se vaivannäkö, kuukausien siemenviljely, kastelu ja lannoitus voi helposti mennä hukkaan. Tällä tavoin vahingoittuneet tomaatit saavat meidät epäilemään.

Voiko niitä syödä vai ei? Joten miten välttää halkeilua? Selitämme kaiken.

Miksi tomaatit puhkeavat?

Yleisin syy tomaattien halkeamiseen on epätasainen kastelu.. Kun kastelemme niitä hieman liikaa ja sitten kaadamme paljon vettä (tai rankkasadetta) korvataksemme puutteen, maan kosteus muuttuu äkillisesti. Sitten tomaatit kauhovat kaiken tuon veden varastoidakseen sitä ”varalle”. Tämä saa ne turpoamaan ja niiden kuori voi puhjeta. Tomaatit puhkeavat myös useista muista syistä. Näitä voivat olla mm:

  • liian vähän lehtiä,
  • liian voimakas typpilannoitus (lisää kasvien haurautta),
  • kaliumin puute,
  • sopimattomat tomaattilajikkeet (jos tiedämme, että maaperän säännöllisen kosteuden ylläpitäminen ja edellä mainittujen edellytysten täyttäminen on vaikeaa, on valittava kestävämpiä lajikkeita, esim. Koralik tai Koneser F1).

Mitä tehdä, jotta tomaatit eivät halkeile? Tärkeintä on säännöllinen kastelu. Varmistamme, että maaperä ei ole kuivaa.

Mutta jos se on, älä kaada siihen kerralla litroittain vettä. Kastele kasveja vähitellen useiden päivien aikana, jotta ilmankosteus nousee hieman. Muista myös poistaa lehdet ja lannoittaa kunnolla.

Voiko haljenneita tomaatteja syödä?

Kun näemme säröillä olevia tomaatteja pensaissa, ensimmäinen ajatuksemme on: ”Oliko kaikki työ todella turhaa, ja nyt minun on heitettävä ne pois?” Onneksi se ei ole välttämätöntä. Vihanneksia kannattaa kuitenkin tarkastella tarkemmin ja tarkistaa, ovatko ne alkaneet mädäntyä.

Ne, joissa on pintavaurioita, paranevat helposti. eivätkä siten mätäne tai homehdu nopeasti. Tilanne on erilainen kun kyseessä on syvä halkeama. Silloin tomaatti on syötävä mahdollisimman pian.ja tarkistetaan huolellisesti, että kaikki on kunnossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Kylvä nämä vihannekset heinäkuussa. Nautit sadosta nopeasti

Näetkö tällaisia muutoksia tomaatin lehdissä? Toimi nopeasti, se on vaarallinen tauti