En käytä enää sokeria leivontaan. Olen keksinyt ihanan ja terveellisen korvikkeen.

Haluatko laihtua tai vain alkaa elää terveellisemmin? Jos näin on, ensimmäinen asia, joka sinun on luultavasti tehtävä elämänmuutoksessasi, on alkaa jättää puhdistettua sokeria pois tai korvata se muilla makeutusaineilla. Miten se tehdään?

Voit tehdä sen ilman sokeria

Lähes koko länsimainen sivilisaatio kuluttaa huomattavasti enemmän sokeria kuin pitäisi. Jokainen meistä syö tai juo sitä päivässä paljon enemmän kuin on terveydelle hyväksi. Vaikka sokeri voi antaa meille lyhytaikaista piristystä ja joidenkin ihmisten kohdalla parantaa mielialaa, liika sokeri on elimistölle haitallista. Sokeri on useiden kansantautien taustalla ja voi vaarantaa terveytemme.

Miten oppia kokkaamaan ja leipomaan ilman sokeria?

Tšekkiläinen keittiö, erityisesti makeat, on rakennettu sokerin varaan. Laitamme rutiininomaisesti satoja grammoja sokeria yksinkertaiseen kakkuun, makeutamme pannukakkutaikinaa, ripottelemme sokeria jopa kastikkeisiin!

Silti voimme korvata sokerin terveellisemmillä vaihtoehdoilla melko helposti. Kokeile vain joitakin niistä ja opettele käyttämään niitä oikein.

Älä unohda, että korvaamisen lisäksi voit myös vähentää sokerin määrää tai päästä siitä kokonaan eroon. Monet perinteiset reseptit sisältävät enemmän sokeria kuin on ehdottoman välttämätöntä. Kokeile esimerkiksi sen puolittamista tavallisissa kotitekoisissa jälkiruoissa – huomaat, että se toimii joka tapauksessa!

Terveelliset sokerinkorvikkeet

Sokeri voidaan korvata monilla terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Erinomainen korvike on hunaja, joka on myös terveellistä ja tuo elimistölle monia hyötyjä.

Banaani on loistava makeutusaine kekseihin, kakkuihin ja leivonnaisiin; jos haluat kokeilla, voit kokeilla myös taateleita (esimerkiksi soseutettuna, soseutettuna tai taatelisiirappina).

Monet jälkiruoat voi myös olla kokonaan makeuttamattomia ja makeuttaa vasta loppupuolella esimerkiksi hedelmillä, mehulla tai siirapilla tai hieman makeuttaa kermavaahdolla. Amerikasta ja Kanadasta tunnemme vaahterasiirapin makeutusaineena, joka sopii erityisesti pannukakkuihin tai pannukakkuihin, mutta myös maapähkinävoi on mielenkiintoinen vaihtoehto.

Kuva: Shutterstock