Mikä kuluttaa eniten virtaa kotona. Se ei ole jääkaappi tai pesukone, vaan kaikkien tšekkien kauhea virhe. Lasku vuoden lopussa tappaa sinut.

Näinä jatkuvasti nousevien energianhintojen aikoina yhä useammat ihmiset keskittyvät säästämään rahaa kotona. Yllättävän moni meistä ei kuitenkaan tiedä, mitkä laitteet ovat suurimpia sähkön ”syöjiä”. Monet saattavat ajatella, että suuret laitteet, kuten jääkaappi tai pesukone, kuluttavat eniten sähköä. Totuus on kuitenkin aivan muualla, ja saatat yllättyä ikävästi.

Suurin syyllinen.

Tšekin kotitalouksissa suuri ongelma on laitteiden valmiustilassa aiheuttama tarpeeton sähkönkulutus. Nämä laitteet saattavat näyttää siltä, että ne ovat pois päältä, mutta todellisuudessa ne kuluttavat jatkuvasti energiaa. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi televisiot, digisovittimet, tietokoneet, pelikonsolit, mikroaaltouunit ja muu elektroniikka, joka helposti unohtuu ja jää valmiustilaan.

Kuinka suuri tämä ongelma on?

Joidenkin arvioiden mukaan valmiustilan osuus kotitalouksien sähkön kokonaiskulutuksesta voi olla merkittävä. Vaikka tarkka luku voi vaihdella laitteiden määrän ja tyypin mukaan, asiantuntijat varoittavat, että tämä tarpeeton kulutus voi lisätä sähkölaskuja merkittävästi. Keskivertokotitaloudessa tämä voi merkitä useista sadoista jopa tuhansista kruunuista nousevaa sähkölaskua vuodessa.

Miten tämä ongelma voidaan ratkaista?

  1. Laitteiden sammuttaminen: Yksinkertaisin ratkaisu on sammuttaa laitteet kokonaan, kun niitä ei käytetä. Tämä edellyttää niiden kytkemistä pois päältä sähköverkosta, mikä voidaan tehdä helposti käyttämällä jatkojohtimissa olevia kytkimiä.
  2. Älykkäiden pistorasioiden käyttö: Älykkäät pistorasiat voivat kytkeä kytketyt laitteet automaattisesti pois päältä tietyn käyttämättömyysajan jälkeen. Voit myös ohjata niitä etänä älypuhelinsovelluksella.
  3. Investoi energiaa säästäviin laitteisiin: Kun ostat uusia kodinkoneita, etsi sellaisia, joiden valmiustilan virrankulutus on alhainen. Energiamerkinnöissä ilmoitetaan usein, kuinka paljon energiaa laite kuluttaa tässä tilassa.

Muita piilotettuja sähkönsyöjiä

Valmiustilan lisäksi on muitakin laitteita, jotka voivat lisätä sähkölaskuasi merkittävästi:

  • Vanhat laitteet: Vanhemmat laitemallit, kuten jääkaapit, pesukoneet ja kuivausrummut, voivat olla paljon vähemmän energiatehokkaita kuin uudet mallit.
  • Laturit: Pistorasiaan jätetyt laturit, joihin ei ole kytketty laitetta, kuluttavat silti pienen määrän sähköä, joka voi ajan mittaan kasvaa.
  • Valaistus: Tehottomat lamput voivat myös lisätä sähkönkulutusta. Niiden korvaaminen LED-lampuilla voi tuoda merkittäviä säästöjä.

Valmiustila ja muu piilosähkönkulutus voivat lisätä sähkölaskujasi merkittävästi. Käyttämällä laitteita tietoisesti ja sammuttamalla ne, kun niitä ei tarvita, voit vähentää kustannuksia ja auttaa suojelemaan ympäristöä. Tämä yksinkertainen toimenpide voi säästää vuoden lopussa huomattavan määrän rahaa ja auttaa sinua hallitsemaan paremmin kotitaloutesi budjettia.

Kuva: Shutterstock